Slovenski dan brez zavržene hrane obeležujemo 24. aprila, nas tudi letos spodbuja, da se ozremo na svoje navade in naredimo nekaj dobrega – za okolje, družinski proračun in prihodnost.
Javno podjetje Okolje Piran je v ta namen organiziralo izobraževalno kulinarično delavnico na tržnici v Luciji. Kuhalnico sta na tržnici v Luciji vihteli zvezdi priljubljenega televizijskega šova Masterchef Slovenija Kaja Balentič in Ana Potočnik, ki sta prisotnim pokazali, kako lahko iz ostankov hrane pripravijo okusne in uravnotežene jedi. Kaja Balentič je pripravila slano jed iz najpogostejših ostankov hrane v šolskih kuhinjah, medtem ko je Ana Potočnik iz velikonočnih prazničnih dobrot ustvarila sladico. Vlogo kuharskih pomočnikov so prevzeli učenci 5. razreda Osnovne šole Lucija. ki so sodelovali pri vseh korakih priprave – od začetnega začinjanja in oblikovanja krompirjevih kroglic ter sladkih bombic, do paniranja, cvrtja in degustiranja. Na koncu pa so se, kot se za šov spodobi, prelevili še v sodnike in obe jedi tudi ocenili.