V petek, 17. novembra 2023, bomo praznovali dan slovenske hrane in v okviru tega bomo na šoli izvedli projekt Tradicionalni slovenski zajtrk.
Vsem učencem naše šole bomo tako ponudili enega od tradicionalnih nacionalnih zajtrkov

  • polnovredni kruh, bio mleko in maslo ter med in jabolko. Vse sestavine bodo slovenskega izvora.

Iz dneva v teden slovenske hrane

Zadružna zveza Slovenije je na Vlado republike Slovenije naslovila predlog, da dan slovenske hrane preraste v teden slovenske hrane. V podporo slovenskim kmetovalcem, predelovalcem in zadrugam bomo od 13 . 11. do 17 . 11. 2023 v šolski kuhinji po naših zmožnostih naročali lokalna živila in ponujali slovenske jedi. Učencem bomo ponudili za naš jedilnik novo, a vendar tradicionalno jed, in sicer matevž.
Pripravljena je tudi publikacija s predstavitvijo nekaterih tradicionalnih jedi, zato vas vabimo, da s svojimi otroki poskusite skuhati jed po enem izmed receptov in tako tudi doma obeležite dan slovenske hrane.

Cilji projekta:

  • – ozaveščanje otrok in šolajoče se mladine o pomenu zajtrka,
  • prednosti lokalno pridelane hrane oz. živil, ki so predelana v Sloveniji,
  • pomen kmetijstva in čebelarstva za pridelavo hrane ter njun vpliv na okolje,
  • pravilno ravnanje z odpadki ter racionalno ravnanje z embalažo,
  • ozaveščanje otrok o pomenu zdravega načina življenja, s poudarkom na gibanju in izvajanju športnih dejavnosti,
  • ozaveščanje otrok o zavrženi hrani in
  • kultura uživanja obrokov.

Za učence od 1. do 5. razreda bomo Tradicionalni slovenski zajtrk izvedli ob 8.20 uri. Ob 9.50 pa bodo imeli še dopoldansko malico. Za učence od 1. do 5. razreda, ki so naročeni na zajtrk, ta dan odpade – ni ga potrebno posebej odjavljati.

Učenci od 6. do 9. razreda pridejo v šolo med 7.50 in 8.00 uro, se zberejo v matični učilnici, kjer pustijo šolsko torbo in skupaj z razrednikom pridejo v jedilnico na Tradicionalni slovenski zajtrk. Ta dan PU odpade za vse učence od 6. do 9. razreda. Po zajtrku, se učenci vrnejo v matično učilnico po šolsko torbo in nadaljujejo pouk po urniku. Ob 10.10 uri bodo imeli še dopoldansko malico.


Teden slovenske hrane

 

Dostopnost