OŠ Lucija letos sodeluje na 33. dnevih evropske kulturne dediščine. To je nacionalni medresorski projekt Ministrstev za kulturo, vzgojo in izobraževanje, Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Zavoda za šolstvo RS in drugih s celoletnim projektom »Dediščina, ki diši po morju«. Koordinatorici projekta sta Maja Cergolj in Adelina Pahor.

Projekt nam bo razpiral pogled v ostanke istrske dediščine, znanja in spretnosti povezane z življenjem ob morju, gojenjem trte in oljke, kulinariko in zelišči, etnološkimi tekstilijami in orodjem, igrami. Obravnaval bo našo pozabljeno pisavo – glagolico, istrsko pesništvo in literaturo ter zastavil predstavitev zgodovine šolstva v Luciji.

Z oblikovanjem spletne strani ter z zbiranjem starih fotografij in pričevanj na temo »Kako je nastal moj kraj?« bomo poskušali zgraditi interaktivni zgodovinski arhiv za naš kraj. Pred šolo bomo postavili obeležje, ki nas bo seznanjalo z zgodovino šolstva v Luciji.

Uvod v projekt smo pripravili 29.9.2023. Učenci so bili veseli drugačnega dne: z delavnicami smo namreč začeli popoldne. Po delavnicah smo imeli predstavitev projekta in nanjo povabili krajane in lokalne medije.

Za izvajanje delavnic smo medse povabili goste:

  • Kulturno društvo Šavrini in anka Šavrinke, ki so nam pričarali živo podobo šavrinskega človeka nekoč,
  • Samuel Kukovičič je pokazal, kako se kuje in izdela sidro,
  • babica Petrović iz Strunjana nam je pomagala pri peki fritul,
  • Marino Kranjac nas je učil istrskih pesmi in plesov,
  • Huiquin, kitajska slikarka, nas je uvajala v slikanje na svilo, kajti sviloprejstvo se je pri nas začelo uvajati že koncem 18. stoletja. Sicer je bila delavnica z naslovom »Morje, okno v svet popotnikov« posvečena popotnici in pisateljici Almi Karlin.
  • Za konec sta nam duo Krkuća kunekšn zarapala in pokazala, kako lahko moderno glasbo združimo z dialektom.

Dediščinske teme se bodo vključevale v učne vsebine v različne predmete kot rdeča nit skozi celo šolsko leto, srečevali jih bomo skozi mesečne projekte in dejavnosti glede na letne čase. Letošnje proslave in prireditve bodo tudi obarvane istrsko.

Zapisala Adelina Pahor


Dostopnost